Seguidores

29 de marzo de 2011

Primavera a L'Hospitalet

L'Acollidora (Imatge: cpnl.cat)
Dels carrers s'emparen, brogit, estridència...
Els motors escampen fums i pestilència...
Però jo l'estimo, malgrat el traüt,
l'aire d'aquest poble, tan meu, tan sabut,
i estimo les cases, els camps, les muntanyes,
les cares amigues, les que em són estranyes...
Enlloc de la terra sóc tan al meu grat
com en el meu poble-suburbi-ciutat
 que és on vaig néixer i el meu fill naixia
  i l'amor dolcíssim em fa companyia.
I oblido que els altres -ulls de mesquinesa-
 diuen que el meu poble no té cap bellesa
i és ple de defectes més que no virtuts
i un gris de fumera pinta sos escuts...
  Fragment de "El meu Hospitalet", d'en Francesc Marcé i Sanabra (1953)

Can Gajo (Font de la imatge:lhospitaletdellobregat.wordpress.com/)

Jo, com el poeta, també sóc hospitalenca.  Vaig néixer, ara fa ja uns quants anys, al bell mig de la Rambla Just Oliveras, a can Gajo, un edifici construït l'any 1910. El nom inicial era la Torre Puig i era considerada de gran valor estètic. Va funcionar com a hospital des de l' l'any 1925 fins el 1982. A partir d'aquí va córrer la brama (i així ho justifiquen els arxius històrics) que havia entrat dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat del qual, i per diverses raons, va sortir l'any 1994. Es va enderrocar amb la intenció de dedicar-lo a equipaments sanitaris privats i ha acabat allotjant equipaments d'oci públics.
Quina pena! Quin desencís! Tan orgullosa que em sentia jo per haver vist per primera vegada la meva ciutat des de la l'habitació del balcó dret del primer pis. Tot just el que queda tapat per la palmera.
Bé, ens traurem l'enyorança de sobre i celebrarem que la Rambla està molt bonica ara que ha arribat la primavera. Hi trobem cares amigues, cares estranyes... Lloc de trobada. Rambla amunt, Rambla avalI, tot passejant "no tens temps de fer un badall".
I, per a celebrar-lo, el millor que se m'ocurreix és una cançó que l'hospitalenc Dani Flaco dedica a L'Hospitalet i a la seva primavera.